Overzicht: Zo werken de Nederlandse bevolkingsonderzoeken naar kanker
Het RIVM coördineert drie belangrijke bevolkingsonderzoeken naar kanker in Nederland. Elk onderzoek heeft zijn eigen specifieke methode, variërend van professionele screening tot laagdrempelige thuistests, om zo vroeg mogelijk kanker op te sporen.
Auteur

Medisch specialist bekijkt mammografie resultaten in een Nederlands screeningscentrum
Verschillende methoden voor vroege detectie van kanker in Nederland
Het Nederlandse zorgsysteem biedt drie belangrijke bevolkingsonderzoeken aan voor de vroege opsporing van kanker. Deze preventieve screeningsprogramma's zijn essentieel voor de volksgezondheid en worden gecoördineerd door het RIVM.
Borstkankeronderzoek: professionele screening via mammografie
Het screeningsprogramma voor borstkanker vindt plaats in speciale onderzoekslocaties.
"Bij het borstkankeronderzoek krijg je een uitnodiging als je bij jou in de buurt een afspraak kunt maken voor een mammografie, een röntgenfoto van de borsten," aldus RIVM-expert Hugen.
Darmkankeronderzoek: laagdrempelige thuisscreening
Voor het darmkankeronderzoek is gekozen voor een toegankelijke methode die thuis kan worden uitgevoerd. Deelnemers ontvangen een testkit waarmee ze zelf een monster kunnen nemen. Dit wordt vervolgens in een laboratorium geanalyseerd op sporen van bloed.
Baarmoederhalskankeronderzoek: flexibele aanpak met twee opties
Bij dit onderzoek kunnen vrouwen kiezen uit twee benaderingen:
- Zelfafnameset thuis: Eerst testen op HPV-virus, bij positieve uitslag volgt een uitstrijkje
- Direct naar de huisarts: Combinatie van HPV-test en celonderzoek in één uitstrijkje
Deze flexibele aanpak is specifiek ontwikkeld om de toegankelijkheid van het onderzoek te vergroten en daarmee de participatiegraad te verhogen.
Tags
Dit artikel delen?
Gerelateerde artikelen

Nationaal Hitteplan Geactiveerd: RIVM Waarschuwt voor Extreme Temperaturen
Het RIVM activeert het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland vanwege verwachte extreme temperaturen. Preventieve maatregelen worden geadviseerd voor de volksgezondheid, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen.
Lees meer
Bravis Ziekenhuis Bereidt Zich Voor op Historische Nieuwbouw: Mijlpaal in Nederlandse Gezondheidszorg
Het Bravis ziekenhuis zet een belangrijke stap in de modernisering van de regionale gezondheidszorg met de goedkeuring van het bestemmingsplan voor een nieuw, gecentraliseerd ziekenhuiscomplex. Dit ambitieuze project verenigt twee locaties in één duurzaam en innovatief gezondheidscentrum.
Lees meer